lördag 25 februari 2012

Grapefruktens dag


Grapefrukt är ett citrusträd som kan bli 5–15 m högt. Ursprunget är osäkert, arten är inte känd i vilt tillstånd. Ibland anses den som en hybrid mellan pompelo (pompelmus) och apelsin. Den omtalas för första gången på 1700-talet, i Västindien.

Grapefruktträdet bär stora, gröna och läderartade blad året runt. Blommorna är stora, vita och starkt doftande och sitter i mångblommiga klasar. Det gör även frukten, vilket kan förklara namnet: grape betyder druva.

Garpefrukten brukar vara klotrund, med ett grönt eller ljusgult, ganska tjockt skal som har porer och körtlar. Skalet innehåller och avger aromatisk olja. Fruktköttet är mycket saftigt. Blonda grapefrukter har gult fruktkött, medan blodgrape har rosa till rött fruktkött. Tidigare innehöll frukterna en mängd kärnor. Genom förädling har man fått fram sorter som är nästan kärnfria. Frukten är C-vitaminrik och innehåller små mängder kinin, vilket ger grapefrukten en något bitter smak. Grapefrukt är i botanisk mening ett bär.

Nästan alla idag kända sorter av grapefrukt kommer från Florida. Därifrån fördes de första plantorna till Europa så sent som år 1910. Nu odlas grapefrukt över så gott som hela världen i subtropiska och tropiska områden. Särskilt USA och Israel är stora producenter.

Grapefrukt är fantastisk i kampen mot bakterier. Surt, surt men det är där poängen sitter. Grapefrukt har effekt när det gäller influensa, irritationer i hals och mun, öroninflammation, urinvägsinfektion och candida (svampinfektion). Just bitterheten gör att grapefrukten sveper runt i kroppen, städar upp och desinfekterar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar